ბლინის ტაფა
4 პროდუქცია
ჩვენება 1 - 4 of 4 პროდუქტი
ბლინის ტაფა
ბლინები არის "ბრტყელი ნამცხვრები", ჩვეულებრივ თხელი და მრგვალი, მომზადებული სახამებლის ცომისგან, რომელსაც ასევე დაამატეთ სჭირდება კვერცხი, რძე და კარაქი. ბლინის ტაფა წვავს მათ ორივე მხრიდან, ზეთის ან კარაქის გამოყენებით. ძველი ბერძნები ამზადებდნენ ბლინებს, სახელწოდებით tagenias, რაც ითარგმნება როგორც "ტაფა". იხილეთ ქვემოთ ტოპ სახალისო და საინტერესო ფაქტი ბლინების და ბლინების ტრადიციების შესახებ მთელი მსოფლიოდან.
პირველი ბლინები იყო შემწვარი ნამცხვრები, სახელწოდებით Alita Dolcia (ლათინურად "კიდევ ერთი ტკბილეული") და დაამზადეს რომაელებმა. ისინი მზადდებოდა რძის, ფქვილის, კვერცხისა და სანელებლებისგან და ძალიან ჰგავდა თანამედროვე ბლინებს.
უილიამ შექსპირს უყვარდა ბლინები, ხშირად ახსენებდა მათ პიესებში.ნეკერჩხლის სიროფი, რომელიც ხშირად გამოიყენება ტოპინგად, თავდაპირველად ტკბილი სასმელი იყო, რომელიც აღმოაჩინეს ალგონკინის ინდიელებმა.მსოფლიოში ყველაზე დიდი ბლინი იწონიდა 6614 ფუნტს და იყო 49 დიამეტრის.
ინგლისის ქალაქი ოლნეი მასპინძლობს ყოველწლიურ ბლინების რბოლას „ბლინების დღის“ აღსანიშნავად. ისინი ამას აკეთებენ ყოველწლიურად 1445 წლიდან.
ნამცხვრები გვხვდება თითქმის ყველა კულტურაში. ბლინი არის თხელი ბრტყელი ნამცხვარი, რომელიც მზადდება ცომისგან და იწვება ტაფაზე. ცომი ჩვეულებრივ მზადდება კვერცხის, ფქვილის, რძის ან წყლის, ზეთის ან გამდნარი კარაქისგან. ზოგჯერ ცომი შეიძლება დამზადდეს რძისგან. ფრანგული კრეპი თხელი და ხრაშუნაა. საფრანგეთში გავრცელებულია ტაფის სახელურზე შეხება და სურვილის ჩაფიქრება ბლინის მობრუნებისას, როცა ცალ ხელში მონეტა გიჭირავს.
ბლინების ტაფა: როგორ ავირჩიოთ საუკეთესო
უგემრიელესი, შემწვარი, წითური, ნახვრეტში, თხელი და მსუქანი - ბლინები მსოფლიო კულინარიაში იმ წამსვე პოპულარული გახდა,როგორც კი ის ასპრეზე გამოჩნდა. იმ შორეულ დროში ბლინებს აცხობდნენ უბრალო ლითონის ფურცლებზე და ისინი თითქმის არ განსხვავდებოდნენ ბრტყელი ნამცხვრებისგან. მხოლოდ ტაფების მოსვლასთან ერთად, წვნიანი მდიდარი ბლინების მომზადება გახდა მარტივი და ხელმისაწვდომი.
ნებისმიერ ძლიერ ოჯახს უნდა ჰქონდეს სპეციალური ბლინების ტაფა, ან მინიმუმ ერთი ტაფა, რომელშიც ადვილად შეძლებთ ბლინების მომზადებას. რა შეიძლება ითქვას დამწყებთათვის, რომლებსაც ჯერ არ აქვთ დრო, რომ შეიძინონ საჭირო ჭურჭელი? აქ ადვილია არასწორი არჩევანის გაკეთება და არასწორი ტაფა არა მხოლოდ დროისა და ფულის კარგვაა, არამედ, უპირველეს ყოვლისა, საკუთარი ძალების და ბლინების გამოცხობის რწმენის დაკარგვის რისკი. ამ სტატიაში გეტყვით, თუ როგორ უნდა აირჩიოთ ბლინების ტაფა.
არსებობს ბლინების ტაფის რამდენიმე სახეობა:
- ალუმინი
- წებოვანი საფარით
- კერამიკული საფარით
- მარმარილოს საფარით
- თუჯის
- სპილენძი
თითოეულ ტიპს აქვს თავისი დადებითი და უარყოფითი მხარეები. ჩვენ მოგცემთ თითოეული ტიპის აღწერას, აღვნიშნავთ უპირატესობებსა და ნაკლოვანებებს და ყურადღებით დააკვირდით ტაფებს და მათ მახასიათებლებს, რათა გააკეთოთ სწორი ინფორმირებული არჩევანი ბლინების ტაფაზე.
ბლინების ტაფა არაწებოვანი საფარით
საფარის უამრავი სახეობაა და ისინი ყველა ძალიან ეფექტურია , მაგრამ უნდა გაითვალისწინოთ მწარმოებლების მიერ რეკომენდებული გათბობის ტემპერატურა 200-220 გრადუსია. ეს შესანიშნავი ვარიანტია მათთვის, ვინც ჩქარობს და ახლავე უნდა ბლინების გამოცხობა. აშკარა უპირატესობებში შედის დაბალი ფასი, მარტივი გამოყენება, სამუშაოსთვის მარტივი მომზადება და მარტივი რეცხვა.
უპირატესობები:
- სამუშაოსთვის მყისიერი მზადყოფნა
- დაბალი ფასი
- მარტივი მოვლა
- ნავთობის ნაკლები მოხმარება
ნაკლოვანებები:
- რეკომენდირებული გათბობის ტემპერატურა 200-220 გრადუსი
- ხის ან პოლიმერული მოწყობილობების გამოყენების აუცილებლობა
ბლინების არაწებოვანი ტაფების ყველაზე დიდი მინუსი არის შემწვარი ზედაპირის ფრთხილად დამუშავების აუცილებლობა. არაწებოვანი ფენა მოითხოვს არამეტალის ჭურჭლის გამოყენებას, როგორიცაა ხის ან პლასტმასის სპატულები, ასევე უკიდურესად ნაზი რეცხვა აბრაზიული ან მყარი ჯაგრისების გამოყენების გარეშე. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ასეთი ტაფები საკმაოდ მოსახერხებელია, თითქმის არ საჭიროებს ზეთს და დამწყებთათვისაც კი შეუძლიათ მათზე შესანიშნავი ბლინების გამოცხობა. ეს შესანიშნავი არჩევანია მათთვის, ვინც ახლა იწყებს კერძების მომზადებას და ჯერ არ გადაუწყვეტია რა კერძები მოსწონთ.
როგორ ავირჩიოთ ბლინების წებოვანი ტაფა
ტაფას უნდა ჰქონდეს სქელი ფსკერი, კომფორტული სახელური და დაბალი გვერდები. ბლინების ტაფის სახურავი არ არის საჭირო. შეარჩიეთ ბლინების ტაფის დიამეტრი თქვენი შეხედულებისამებრ: მოგწონთ შიგთავსის შეფუთვა ბლინებში - აიღეთ 20-26 სმ დიამეტრის, თუ მოგწონთ პატარა ფუმფულა ბლინები - შეხედეთ დიამეტრებს დაახლოებით 15 სმ.
ბლინების ტაფა კერამიკული საფარით
ახალი თაობის არაწებოვანი ტაფები უნიკალური კერამიკული საფარით. გარეგნულად, ეს ტაფები დამზადებულია თუჯის ალუმინისგან, ღია ან მუქი ფერის ტაფაზე გლუვი შემწვარი ზედაპირით, ოდნავ უხეში ტეფლონისგან განსხვავებით. კერამიკა ტეფლონზე ბევრად უფრო ნაკაწრებისადმი მდგრადია, არატოქსიკურია და, მწარმოებლების აზრით, ტეფლონთან შედარებით გაუმჯობესებული აქვს არაწებოვანი თვისებები.
უპირატესობები:
- უვნებლობა
- უკეთესი ნაკაწრების წინააღმდეგობა
- მოვლის სიმარტივე
ნაკლოვანებები:
- ფასი უფრო მაღალია ვიდრე ტეფლონის ტაფები
პირველი შეწვისთვის უნდა მომზადდეს კერამიკული ტაფები. ახალი ტაფის საფუძვლიანად გარეცხვის და სუფთა ქსოვილით გაწმენდის შემდეგ, გააცხელეთ საშუალო ცეცხლზე, დაუმატეთ ცოტა ზეთი, გადაუსვით ზედაპირზე და მსუბუქად შეწვით დაბალ ცეცხლზე. კერამიკული ფენა შთანთქავს ცოტა ზეთს, რის შემდეგაც შესაძლებელი იქნება ასეთ ტაფაზე ზეთის გარეშეც შეწვა.
მოვლა კერამიკულ ტაფაზე
გამოყენების შემდეგ ტაფის დაუბანლად დატოვება არ არის რეკომენდებული - ეს შეამცირებს მის მომსახურების ხანგრძლივობას. გამოყენების შემდეგ ტაფა გაგრილეთ და ღრუბლით გაწურეთ თბილ წყალში. მიუხედავად იმისა, რომ კერამიკული საფარი უფრო ნაკაწრებისადმი მდგრადია, ვიდრე წინა თაობის არაწებოვანი ტაფები, მწარმოებლები მაინც გირჩევენ ხის ან ფისოვანი ჭურჭლის გამოყენებას.
ტაფა მარმარილოს საფარით
ეს არის ახალი ტექნოლოგია, რომელსაც ჯერჯერობით მხოლოდ წამყვანი მწარმოებლები ფლობენ. შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ტაფების მარმარილოს საფარი ლოგიკური გაგრძელებაა კერამიკული კომპოზიტის იდეის, როგორც მასალის შემწვარი ზედაპირისთვის. მწარმოებლები არ ჩქარობენ ტექნოლოგიის საიდუმლოებების გამჟღავნებას, მაგრამ ტაფების აღწერილობაში აღნიშნულია ნატურალური მარმარილოსა და გრანიტის გამოყენება არაწებოვანი ფენის წარმოებაში. ამ მძიმე ფსკერით თუჯის ალუმინის ტაფებს აქვთ ღია ფერის არაწებოვანი საფარი, რომელიც შეიცავს ბუნებრივ მარმარილოს. ტაფებს აქვთ გაუმჯობესებული არაწებვადი შესრულება და უკეთესი ნაკაწრების წინააღმდეგობა.
უპირატესობები:
- გაკაწვრისგან დაცული
- არ საჭიროებს ზეთს
ნაკლოვანებები:
- შედარებით მაღალი ფასი
მარმარილოს დაფარული ტაფების მოვლა იგივეა, რაც კერამიკულზე. მარმარილოს საფარი არ საჭიროებს ცხობას და ის საკმაოდ მდგრადია ნაკაწრების მიმართ, მაგრამ მწარმოებლები მაინც გირჩევენ გამოიყენოთ პოლიმერებისა და ხისგან დამზადებული რბილი მოწყობილობები.
ალუმინის ბლინების ტაფა
ალუმინის ბლინის ტაფა საკმაოდ უსაფრთხო მასალაა, იაფია, ალუმინის ტაფა ძალიან მსუბუქია და აქვს მაღალი თბოგამტარობა, ანუ ძალიან სწრაფად თბება.
უპირატესობები:
- მსუბუქი წონა
- საკმაოდ ბიუჯეტური
- მარტივი მოსამზადებელი
ნაკლოვანებები:
- თბოგამტარობა
- დეფორმაცია
ალუმინის ბლინების ტაფები შეიძლება იყოს თხელი, საშუალო ან სქელძირიანი და სქელი გვერდითი. ჩვენ გირჩევთ ექსკლუზიურად სქელკედლიანებს, რადგან ისინი უკეთ ინარჩუნებენ სითბოს, უფრო თანაბრად თბებიან და ნაკლებად დეფორმირდება მაღალი ტემპერატურისგან. ბლინების ტაფას უნდა ჰქონდეს დაბალი გვერდები.
ბლინების იდეალურ ტაფას უნდა ჰქონდეს დაბალი გვერდები და გრძელი თბოგამძლე სახელური: ეს საშუალებას მოგცემთ მარტივად ამოიღოთ და მოაბრუნოთ ბლინები. ზოგიერთი მოდელი აღჭურვილია მოსახსნელი სახელურებით, რაც მატებს მრავალფეროვნებას, რაც საშუალებას გაძლევთ გადააქციოთ ტაფა საცხობ ფირფიტად.